Реформата в областта на социалните услуги предвижда домовете за стари 

...
Реформата в областта на социалните услуги предвижда домовете за стари 
Коментари Харесай

Министър Петков обеща качеството на услугите в домовете за стари хора да се подобрява

Реформата в региона на обществените услуги планува домовете за стари  хора да продължат да съществуват като предоставящи резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков пред медии във Велинград, където посети Дом за остарели хора.

Той акцентира, че промяната планува последователно да се закриват институциите за пълнолетни лица с умствена назадничавост и психологични разстройства.   Домовете за остарели хора, които все още са 82 в страната и се финансират от страната годишно с над 50 млн. лева, ще се реформират в сходство със стандартите  за качеството на тази услуга, които ще се дефинират в обособена Наредба.

Целта е всички домове за остарели хора да дават отговор на избрани стандарти и качеството на техните услуги да се увеличи. Предвижда  се основаването и на Агенция за качеството на обществените услуги, която ще лицензира доставчиците на обществените услуги и ще реализира надзор за спазването на стандартите, коментира  министър Петков.

Той изясни, че запазването на съществуващите  домове за остарели хора  е регламентирано в плана на Закон за обществените услуги, който следва да бъде гласуван на второ четене в Народното събрание. Това е напълно нов закон, който прави промяна в бранша на общественото включване и цели да приближи обществените услуги до хората, сподели министър Петков. Той добави, че законът  отделя  обществените услуги от общественото подкрепяне, където сега са регламентирани, като инструмент за възстановяване качеството на живот на хората  и по нов метод регламентира  достъпа  до тях, тяхното обмисляне, финансиране и даване. 

По време на визитата си във Велинград  министър  Петков  взе присъединяване в работна среща на Агенцията за обществено подкрепяне и се срещна с кмета на града Костадин Коев. Двамата разискаха развиването на обществените услуги, положението на пазара на труда, опциите за претовареност в общината, както и предпочитаните политики на Министерството на труда и обществената политика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР